Zelf je bankstel of vloerkleed reinigen? Dit moet je in elk geval niét doen

Zelf je bankstel reinigen. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar kan jouw meubilair flinke schade toebrengen. Zeker als je niet de juiste producten of methoden gebruikt. Een bank of vloerkleed reinigen is niet zo makkelijk als het klinkt. In veel gevallen wordt de vlek zelf groter of meer zichtbaar. Soms is de schade zo groot dat je een nieuw bankstel moet kopen.

Dat geldt niet alleen voor de chemische producten die je gebruikt. Ook als je een bank reiniger wilt huren kan het resultaat flink tegenvallen. Houd er rekening mee dat je het verhuurbedrijf niet aansprakelijk kunt stellen voor de schade die jouw meubel of tapijt heeft opgelopen. Jouw bankstel blijft dus niet alleen vies achter, maar ook nog eens beschadigd.

Wil je toch zelf je bankstel of vloerkleed reinigen? Gebruik dan professionele reinigingsproducten op 100% ecologische basis. Natuurlijk kun je jouw bankstel ook laten reinigen door een vakkundig bedrijf. TNCLEAN komt daarvoor graag bij jou aan huis. Wil je vlekken en kringen toch zelf proberen te reinigen? Doe deze dingen dan in elk geval niét.

Dit moet je niet doen als je zelf een bank of tapijt wilt reinigen

1. Bank reiniger huren

Een bank reiniger kun je tegenwoordig overal huren. Zelfs bij supermarkten en bouwmarkten worden deze apparaten te huur aangeboden. Een bankstel zelf reinigen met een reinigingsapparaat kan echter voor onherstelbare schade zorgen. Aan jouw bank, vloerkleed of trapbekleding. Dat komt omdat de techniek niet specifiek wordt afgestemd op de bekleding en de mate van vervuiling. Het resultaat? Een bank met vlekken én schade.

De vezels van de stof gaan kapot. Het vuil kan zich daardoor nog dieper in de bekleding van de bank nestelen. De vlekken en kringen worden in dat geval nog beter zichtbaar. Omgaan met een bankstel reiniger vergt enige ervaring. Iets wat je, logischerwijs, als huurder niet hebt. Je huurt nou eenmaal niet wekelijks een bank reiniger voor het schoonmaken van de stoffen bekleding. Daarnaast betaal je een flinke huurprijs, zonder garantie op resultaat.

2. Chemische reinigingsproducten gebruiken

De bekleding van jouw bank of tapijt is kwetsbaar. Het gaat dan met name om de vezels. Een bank reinigen doe je dan ook niet met chemische reinigingsproducten. Deze tasten de stof aan en kunnen vieze verkleuringen veroorzaken. Sommige middelen zijn zelfs zo agressief dat ze de vezels van de bekleding tijdens het reinigen kunnen verbranden.

3. Een harde borstel gebruiken​

Heb je een hardnekkig vlek op de bekleding van de stoel of de bank en wil je deze zelf reinigen? Doe dit dan altijd met een schone katoenen doek. Gebruik in géén geval harde borstels voor het verwijderen van vlekken en kringen uit bankstellen, meubels of tapijt. Daarmee beschadig je niet alleen de vezels, maar dringt het vuil ook dieper in de stof.

bankstel meubel reinigen op locatie tnclean
ecologisch schoonmaakmiddelen gebruiken voor bankstel reinigen

Hoe kun je de stoffen bekleding van meubels wel reinigen?

Als je zelf vuil, kringen en vlekken in bekleding wilt verwijderen, is het belangrijk dat je de juiste technieken hanteert. Loszittend vuil, zoals kruimels en zand, kun je makkelijk verwijderen met de stofzuiger. Wil je jouw bank reinigen omdat deze vlekken heeft? Doe dit dat met warm water en een goede vlekverwijderaar. Zoals Leather & Fabric cleaner

Ook kringen zijn een reden waarom je jouw vloerkleed wilt reinigen. Beperk je daarbij niet tot alleen de kring. Dep ook een groot deel rondom de kring nat met een schone katoenen doek. Gebruik ook hiervoor een ecologische reinigingsproduct om het tapijt te reinigen.

Bankstel of meubilair professioneel laten reinigen? Dit is de meest veilige en effectieve manier

Zelf een bankstel of een vloerkleed reinigen vergt echt wel enige voorzichtigheid en ervaring. Als je jouw dure meubilair niet wilt laten verpesten door een vlek, geef de bankstelreiniging dan uit handen. TNCLEAN komt bij je thuis. Natuurlijk op een dag en een tijdstip dat jou uitkomt. Desgewenst kunnen we jouw bank of vloerkleed ook impregneren. De bekleding en de vezels zijn dan minder gevoelig voor vlekken en vuil. De stof blijft optimaal beschermd.