Schade aan meubels: hoe zit dat eigenlijk met de verzekering?

Schade aan meubels of bankstellen is vervelend. Maar wat is wel of juist niét verzekerd? Natuurlijk wil je jouw meubel zo lang mogelijk beschermen tegen beschadigingen. Maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Zoals de pup die zijn tanden in de bekleding van jouw bankstel zet, of de kat die zijn nagels liever scherpt aan je stoelen dan aan de krabpaal. Om nog maar niet te spreken over de vlekken die de bekleding verwoesten.

Het is goed om te weten dat schade aan meubels, stoelen en bankstellen door de meeste verzekeraars wordt vergoed. Zoals kleine scheurtjes door een scherp voorwerp of brandgaten door sigaretten. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kun je ook schade claimen die veroorzaakt is door vlekken. De factuur van een professioneel meubelreinigingsbedrijf zoals TNCLEAN, kun je dan bij de verzekeraar declareren.   

Welke verzekering moet je hebben om schade aan meubels en bekleding in te dienen? Valt dit onder de inboedelverzekering of toch onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Beschadigde meubels en vlekken: inboedel- of wettelijke aansprakelijkheids verzekering

Als jouw kindje per ongeluk bessensap op de bekleding van de nieuwe bank heeft gemorst of als die kaars een flink brandgat heeft veroorzaakt, kun je deze schade meestal laten vergoeden door jouw verzekeraar. Dat is wel afhankelijk van hoe je verzekerd bent. Er is een duidelijk verschil in wanneer je schade bij welke verzekering indient. Heb je zelf een gat of een flinke vlek veroorzaakt op jouw meubels? Dan kun je gebruikmaken van de inboedelverzekering. Als de buurvrouw een brandgat heeft gemaakt in de bekleding van jouw fauteuil, dan kan zij de schade indienen bij haar aansprakelijkheidsverzekering.

  • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering kan de schade vergoeden als je schade maakt bij iemand anders, of andersom natuurlijk. Voor kleine schades tot een bedrag van € 500,00, wordt de schade vaak direct uitgekeerd. Je moet dan wel een factuur kunnen voorleggen van de meubelreiniging specialist of de meubelmaker. Zijn jouw meubels ernstig beschadigd en kost de reparatie of reiniging meer dan € 500,00? Dan wordt de schade aan de bekleding of de bank zelf gecontroleerd door een expert. Raadpleeg jouw polis voor meer informatie.


Tip!
Heb je schade gemaakt bij iemand anders of een ander bij jou? De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering gaat vaak uit van de dagwaarde van het betreffende meubel. De dagwaarde wordt gebaseerd op de inschrijfwaarde over een bepaalde periode.                    

  • Inboedelverzekering: heb je per ongeluk zelf wijn gemorst op de bekleding van jouw nieuwe bankstel of fauteuil? Dan is een professionele dieptereiniging nodig. Bij TNCLEAN kan dit door heel Nederland aan huis. De factuur kun je indienen bij jouw inboedelverzekeraar als deze uitgebreid genoeg is natuurlijk. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat deze schade wordt gedekt door de inboedelverzekering.


Tip!
Als je schade wilt indienen bij jouw inboedelverzekering, dan wordt er in de meeste gevallen uitgegaan van de aanschafwaarde van jouw hoekbank, fauteuil, sofa of stoel. Deze regel geldt voor de meeste verzekeraars tot wel 10 jaar na de aanschaf van het meubel.

Let op! Als je meubel schade of meubelreiniging wilt laten vergoeden door jouw verzekeringsmaatschappij, kan er sprake zijn van een eigen risico. Als het reparatiebedrag of de factuur voor de reiniging lager is dan het eigen risico, moet je dit zelf betalen.

schade aan meubels verzekering tnclean

Welke beschadigingen aan meubels wordt niet vergoed?

In sommige gevallen wordt meubelreiniging of reparatie nooit vergoed. Bijvoorbeeld als de schade wordt veroorzaakt door jouw hond of kat. Soms keert een verzekeraar wel uit als jouw hond het bankstel van je ouders of vrienden kapot heeft gebeten. Dit is lang niet altijd vanzelfsprekend. Laat je dus goed informeren door jouw verzekeringsagent en je polis.

Schade aan meubels indienen en declareren

Stap 1: Stel jouw verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de schade. Dit kunnen natuurlijk ook lelijke vlekken in de bekleding zijn. Leg je verzekeraar uit hoe de schade is ontstaan en wie deze veroorzaakt heeft. Dit kan telefonisch maar vaak ook online.

Stap 2: Wacht tot u van uw verzekeraar groen licht krijgt of de schade wordt vergoed. TNCLEAN voorziet je altijd van een professionele factuur met daarop het bedrag vermeldt. Deze kun je indienen bij jouw inboedel- of wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Stap 3: Vervolgens kun je zelf een bedrijf inschakelen om de schade te repareren. Soms bepaalt een verzekeraar zelf wie de schade aan de bekleding of het meubel herstelt. Als de reparatie meer gaat kosten dan € 500,00, krijg je vaak bezoek van een schade-expert.

Meubelreiniging aan huis door heel Nederland

Wil je de schade aan de bekleding van jouw stoel, bankstel of meubel op een professionele manier laten herstellen? TNCLEAN is jouw meubelreinigingsbedrijf aan huis. Wij zijn actief in heel Nederland. Een vrijblijvende offerte aanvragen of een afspraak maken voor meubelreiniging op locatie? Dat kan bij ons eenvoudig online. Heb je vragen over het declareren van meubel schade bij jouw verzekeraar? Wij beantwoorden je vragen graag.