Meubels van microleder reinigen: hoe maak je een bankstel van microleder schoon?

Heb je een bankstel of meubels van microleder? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze moet reinigen en onderhouden. Zo weet je namelijk zeker dat jouw bankstel van microleder schoon én in goede conditie blijft. Maar kun je een microleder bank wel zelf reinigen en zo ja, welke producten zijn het meest geschikt? Hoe microleder onderhouden?

Wat is een microleder bankstel of meubel?

Microleder is een mix tussen textiel en leder. De bekleding van een bankstel of een meubel heeft een lederlook, maar de voordelen van stof. De onderlaag van microleder bestaat uit kleine vezels van leder. De bovenzijde is van polyester en bestaat uit microvezels.

Kiezen voor een microleder bankstel is niet alleen een budgetvriendelijke keuze, maar ook een duurzame keuze. De kleine deeltjes leder zijn namelijk afkomstig van de stukken huid die normaal gesproken eindigen als afval. Nu worden ze verwerkt tot een prachtig meubel.

Maar hoe maak je een bankstel van microleder schoon? Kun je de reiniging zelf doen of kun je dit beter overlaten aan een meubelreiniging specialist? En hoe zit het met het onderhouden van microleder meubels, bankstellen en stoelen? Wij leggen het je graag uit.

micro lederstof bankmeubels reinigen tnclean

Hoe een microleder bank of meubel reinigen?

Hoewel microleder sterk is, kan het ook kwetsbaar en gevoelig zijn voor vlekken en vuil. Zeker wanneer deze niet op de juiste manier worden gereinigd. Zonde, want je wilt jouw bankstel of meubels van microleder natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Een bank van microleder schoonmaken doe je dus ook voorzichtig én met de juiste techniek en producten.

  • Schone doek: heb je koffie of eten gemorst op jouw bank van microleder? Zorg er dan altijd voor dat je een droge en schone doek voorhanden hebt. Deze mag je niet gebruiken voor andere doeleinden. Zeker niet in combinatie met chemische reinigingsmiddelen. De restjes in de doek kunnen de toplaag van de microleder bank behoorlijk beschadigen. Soms zelfs zo erg dat de schade niet meer te herstellen is.
  • Deppen niet boenen: maak de schone doek licht vochtig en dep de vloeistof voorzichtig op. Eventueel kun je ook absorberend keukenpapier gebruiken om koffie of frisdrank op een microleder meubel op te deppen. Dep de vlek in elk geval zo snel mogelijk op. Zo voorkom je dat de vloeistof diep in de stof kan doordringen. Voorkom boenen of hard schrobben. Dit kan de vezels van de bekleding beschadigen of zelfs kaal maken.

Extra tip! Laat het schoongemaakte microleder bankstel aan de lucht drogen. Plaats het meubel niet in direct zonlicht en voorkom dat de natte vlek te snel opdroogt. Ook dit kan blijvende kringen en vlekken veroorzaken. Fohn de natte plek dus ook zeker niet droog!

Hoe meubels van microleder onderhouden?

Microleder meubels zijn over het algemeen eenvoudig te onderhouden, maar dit moet je wel op de juiste manier doen. In elk geval is het belangrijk dat de meubels in een ruimte staan waar de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Voor de woonkamer of de keuken is een percentage van 65% het meest ideaal. Voor jouw bankstel, maar ook voor je gezondheid.

Hoe kun je banken en stoelen van microleder het beste onderhouden? 3 handige tips!

  • Luchtvochtigheid: zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte waarin de meubels van microleder staan op peil blijft. Een percentage tussen de 60 en 65% is goed.
  • Zonlicht: plaats het bankstel of de stoelen met een bekleding van microleder niet in het directe zonlicht. Bijvoorbeeld in de serre of in de woonkamer voor het raam. Het zonlicht kan verkleuringen en lelijke kringen veroorzaken die niet meer te herstellen zijn.
  • Vlekken direct deppen: heb je vloeistof geknoeid op microleder? Dep deze dan zo snel mogelijk droog met een absorberende, schone en licht vochtige doek of keukenpapier. Gebruik géén chemische reinigingsmiddelen uit de supermarkt en voorkom wrijven.
  • Zitplekken behandelen: een bankstel van microleder onderhouden doe je ook door de zitplekken af en toe te behandelen. Bijvoorbeeld omdat de vezels plat zijn gaan liggen omdat er vaak op één plek wordt gezeten. Nevel de plek van een afstand met schoon water. Gebruik een zachte borstel om de vezels te verfrissen en wederom in vorm te laten komen. Vaak is het voldoende om zitplekken 2x per jaar te behandelen.
  • Vuilafstotend maken: wil je voorkomen dat vuil en vloeistoffen vlekken veroorzaken in het microleder of wil je het onderhoud van jouw bankstel makkelijker maken? Dan kun je het meubel ook behandelen met impregneerspray of 100% ecologische reinigingsproducten. In de webshop van TNCLEAN vind je diverse milieuvriendelijke en ecologische onderhoud- en reinigingsproducten voor meubels van microleder.

Microleder bank aan huis laten schoonmaken?

Heb je een prachtige bank van microleder of andere meubels die je graag netjes en hygiënisch schoon wilt houden? Dan kun je jouw microleder bankstel ook aan huis laten reinigen. Bij TNCLEAN ben je altijd zeker van een effectieve dieptereiniging op locatie.

Desgewenst kunnen we jouw meubels van microleder ook impregneren en vuilafstotend maken. Uiteraard draagt dit bij aan een goed onderhoud en een langere levensduur. Meubels van microleder laten reinigen aan huis? Vraag vandaag nog een offerte aan.

Direct een online afspraak voor meubelreiniging aan huis kan natuurlijk ook. Als dé meubelreiniging specialist is TNCLEAN actief in heel Nederland.  Wij bieden een 100% tevredenheidsgarantie én maken gebruik van ecologische en milieuvriendelijke producten.