Wel of niet doen? Vlekken uit de bank halen met baking soda en azijn

Vlekken uit de bank halen met baking soda? Is zelf je bank reinigen op deze manier een goed idee of kun je dit beter niét doen? En als je  de bekleding van je bankstel of meubels wel wilt reinigen met bakings soda of zuiveringszout, hoe kun je dit dan het beste doen?

Zelf je bank reinigen: wat is baking soda of zuiveringszout eigenlijk?

Baking soda of zuiveringszout is een eeuwenoud reinigingsmiddel. Hoewel er goede ecologische alternatieven zijn, wordt het middel vaak gebruikt door mensen die geen schadelijke schoonmaakmiddelen willen gebruiken voor het reinigen van stoffen bekleding.

Eén van de toepassingen waarvoor baking soda gebruikt kan worden is het schoonmaken van meubels. Het schoonmaakmiddel verwijdert vlekken, maar het neutraliseert ook nare en vieze geurtjes. Zeker als je baking soda gebruikt in combinatie met een goede natuurazijn.

baking soda bank reinigen meubel reinigen tnclean

Is baking soda veilig voor de bekleding van je meubels of bankstel?

In de meeste gevallen is zuiveringszout veilig te gebruiken voor de bekleding van je bankstel of je meubels. Maar, dat is niet altijd het geval. Soms kan zuiveringszout behoorlijke schade veroorzaken die niet of moeilijk te herstellen is. Door de actieve zuurstof in baking soda, kan vuil ook makkelijk in de vezels van de bekleding trekken of de stof zelfs beschadigen.

Zuiveringszout heeft namelijk een hoge pH-waarde. Dat betekent dat het natuurlijke vezels zoals wol, kasjmier of zijde kan beschadigen. Het breekt de eiwitten in deze stoffen af en kan de stof van jouw bankstel, stoel of meubel dus flink aantasten. Een herhaaldelijk gebruik van baking soda kan er ook voor zorgen dat de bekleding ruw of stug gaat aanvoelen. Bovendien kan de chemische stof in zuiveringszout de kleuren van de stof doen vervagen.

Zelf je meubels reinigen met baking soda in 3 stappen

Wil je toch zelf de bekleding van je bankstel of stoelen reinigen met zuiveringszout of baking soda met azijn? Dan is het belangrijk om de procedure goed uit te voeren. Zo kun je het risico op onherstelbare schade aan jouw kostbare meubels verkleinen. Dit zijn 3 stappen.

1. Meubel schoonmaken en kussens verwijderen
Verwijder indien mogelijk de kussens van de bank of van de stoelen. Haal overig afval, zoals stof, haren en kruimels weg. Dat kun je het beste doen met de stofzuiger of kruimelzuiger.

2. Baking soda op de vlekken strooien
Strooi een dunne gelijkmatige laag zuiveringszout of baking soda op de vlekken. Is jouw bankstel of meubel bevuild met hardnekkige vlekken? Dan kun je het zuiveringszout besproeien met water en azijn. Gebruik gelijke delen van beide en doe dit in een spuitflacon. Zodra het mengsel in aanraking komt met de baking soda, gaat het een klein beetje bruisen.

Dat komt doordat de azijn het zuiveringszout afbreekt waardoor er koolzuur vrijkomt. Als je dit mengsel gebruikt voor hardnekkige vlekken, dep je het met een schone doek in de vlek.

3. 60 minuten laten intrekken
Heb je geen azijn gebruikt? Schrob of duw de baking soda dan niet in de bekleding van het bankstel, maar laat de chemicaliën het werk voor je doen. Zuiveringszout bevat mineralen die de stof zachtjes schuren zonder krassen of andere beschadigingen te veroorzaken.

Laat de baking soda 60 minuten intrekken. Zo heeft het middel de tijd om vlekken te reinigen en eventuele vieze geurtjes te neutraliseren. Na deze tijd kun je het overige zuiveringszout opzuigen met de stofzuiger of de kruimeldief. Heb je een oplossing met azijn gebruikt? Veeg het mengsel dan met een schone doek voorzichtig van de bekleding van je meubelstuk. 

Liever geen baking soda op jouw meubel of schade? Bankstel aan huis laten reinigen

Wil je toch liever geen risico lopen op onherstelbare schade na het reinigen van jouw meubels met zuiveringszout of baking soda? Je kunt jouw bank ook aan huis laten reinigen door TNCLEAN. Wij maken gebruik van een professionele sproei-extractiemethode.

Deze reinigingsmethode is niet alleen effectief, maar ook nog eens 100% ecologisch en veilig. Zelfs tegen hardnekkige vlekken in bekleding en vieze onaangename geurtjes.

Tijdens deze reinigingstechniek wordt vuil dat zich diep in de vezels van de bekleding bevindt losgeweekt. Daarna wordt het vuil door middel van extractie losgemaakt en weggespoeld. Het resultaat is een hygiënisch gereinigd bankstel dat fris ruikt én er weer zo goed als nieuw uitziet. Je profiteert zelfs van een 30 dagen tevredenheidsgarantie.

Bank laten reinigen aan huis? Online afspraak maken

Wil je jouw bankstel of meubels professioneel laten reinigen aan huis? Maak dan vandaag een afspraak of vraag een gratis offerte aan. Onze meubelreiniging aan huis is beschikbaar in heel Nederland. Ook trapbekleding, tapijten en matrassen reinigen we aan huis.

Wil je jouw bankstel, fauteuil, matras of tapijt na de meubelreiniging aan huis ook zelf schoonhouden met een milieuvriendelijk en effectief reinigingsproduct? Kies dan voor de 100% ecologische reinigingsmiddelen van TNCLEAN. Je bestelt ze in onze webshop.